Nærværsfaktorer – nøkkelen til lavere sykefravær
Fornøyde ansatte er mer til stede. Hvordan kan organisasjoner fremme nærvær og redusere sykefravær gjennom god ledelse, sterk kultur og motiverende arbeidsmiljø?
Sykefravær som utfordring i norsk arbeidsliv
Norsk arbeidsliv har i mange år vært preget av høyt sykefravær, noe som medfører store kostnader for virksomheter og samfunnet som helhet. Det er viktig å anerkjenne det vi kan kalle «naturlig sykefravær» - fravær som skyldes legitime helsegrunner. Tiltak for å redusere fravær må derfor være inkluderende og preget av tillit, ikke kontroll og frykt. Her spiller relasjonsorientert ledelse en avgjørende rolle, og god dialog er en leders viktigste verktøy – også i denne sammenheng.
Til tross for at det finnes mange teorier og tiltak med sikte på å redusere fravær, er det fortsatt uklart hvilke strategier som gir best effekt. Det er dokumentert sammenheng mellom høye jobbkrav, manglende ressurser og økt sykefravær (Schaufeli et al., 2009), og det psykososiale arbeidsmiljøet spiller en sentral rolle (Shiri et al., 2023). Mange jobber er tidvis preget av tidspress, høye krav og forventninger til leveranser. For at slike jobbkrav ikke skal resultere i stress, lav trivsel og fravær, må medarbeiderne være utrustet med nødvendige ressurser, ha en støttende leder og være del av et godt arbeidsmiljø.
Nærværsfaktorer: Slik kan du forebygge sykefravær
I stedet for å fokusere ensidig på hva som fører til fravær, bør det rettes fokus mot hva det er som får ansatte til å møte opp på jobb med en positivitet og energi til å prestere. Nærværsfaktorer handler om de forholdene som motiverer ansatte til å være på jobb, selv når de står i utfordringer. Ifølge Petterson (2021) inkluderer dette blant annet meningsfylt arbeid, gode relasjoner, mestring, og det å bli sett og anerkjent. Dette samsvarer med Ryan og Decis selvbestemmelsesteori (2000), som fremhever at indre motivasjon styrkes når menneskers behov for autonomi, kompetanse og tilhørighet ivaretas. Indre motivasjon gir økt jobbengasjement, som igjen reduserer sykefravær (Neuber et al., 2021).
Ledelse som fremmer nærvær
Nærvær handler ikke bare om fysisk tilstedeværelse, men også om å oppleve motivasjon, mening og fellesskap. Lederens rolle er avgjørende for å fremme nærvær. Det handler ikke bare om å følge opp fravær, men å bygge tillit, gi rom for åpenhet og være en tilstedeværende samtalepartner. Vær en støttende og tilgjengelig leder som ser og anerkjenner dine ansatte. Det vil bidra til trivsel og tilstedeværelse, og du og virksomheten din vil få igjen for det –fornøyde medarbeidere lønner seg. Forskning viser tydelig sammenheng mellom jobbengasjement og lavere sykefravær (Neuber et al., 2021). Når ansatte er engasjerte, og opplever å bli ivaretatt, styrkes den indre motivasjonen til å møte opp og bidra. For å øke ansattes jobbmotivasjon, engasjement og nærvær er det vesentlig å ha fokus på:
- Kultur: En kultur preget av godt sosialt samspill og psykologisk trygghet senker terskelen for å dele utfordringer. Når ansatte kan prate med kollegaer og leder om behov og ønsker, blir det lettere å stå i endringsprosesser og håndtere utfordringer.
- Mening og mestring: Arbeid som oppleves meningsfullt og gir rom for å mestre, øker motivasjonen.
- Fleksibilitet: Tilrettelegging og mulighet for balanse mellom jobb og privatliv.
- Utvikling: Ansatte som får utvikle seg faglig og personlig, opplever økt engasjement.
- Autonomi og ansvar: Ved å gi medarbeiderne frihet til å bestemme selv i egen arbeidshverdag og ha et ansvarsområde de trives med, vil de oppleve at de får tillit de ønsker å forvalte på en god måte. Dessuten vil det øke eierskapet til den aktuelle arbeidsoppgaven, noe mange ansatte finner motiverende. Dog er alle medarbeidere ulike – mens noen ønsker stor grad av frihet og ansvar, vil andre foretrekke en leder som er tettere på. Noen har mer behov for tilbakemeldinger og hjelp enn andre. Bli kjent med dine ansatte, få verdifull innsikt i deres individuelle behov og motivasjon ved hjelp av Motivasjonsanalysen™, og tilpass lederstilen din deretter.
- Les mer om Motivasjonsanalysen™
Hvordan god dialog kan redusere sykefravær
God dialog mellom leder og medarbeider bidrar til å forebygge fravær. En leder er ingen tankeleser – kun gjennom regelmessige og tillitsfulle samtaler kan man fange opp behov og ønsker. I tillegg vil begge parter da få mulighet til å avklare forventninger de har til hverandre. På den måten kan du som leder forvalte den psykologiske kontrakten du har med dine ansatte. Psykologiske kontrakter dreier seg om de uskrevne forventningene medarbeidere har til ledere og vice versa. Disse forventningene kan både oppfylles og brytes fra begge hold. Oppfyllelse av kontraktene kan skape følelse av verdsettelse, økt tillit og sterkere ønske om å komme på jobb, mens brudd kan medfølge redusert jobbtilfredshet, lavere motivasjon og økt sykefravær. For sykemeldte medarbeidere er jevnlig kontakt viktig for å bevare følelsen av tilhørighet og gjøre overgangen tilbake til jobb enklere (Idébanken).
Bygg en nærværskultur
En positiv og inkluderende organisasjonskultur er fundamentet for å fremme nærvær. Kultur handler om hverdagslig samspill, ikke bare sosiale arrangementer. Tenk gjennom:
- Hvordan snakker vi til og om hverandre?
- Er det rom for å gjøre feil, dele dem og lære av det?
- Er alle trygge på at de kan stille spørsmål og be om hjelp ved behov?
- Hvordan håndterer vi uenighet og konflikter?
En kultur preget av tillit, respekt og støtte gjør det lettere for medarbeidere å håndtere utfordringer – og velge å være til stede.
Å redusere sykefravær handler ikke om kontroll, men om å skape en organisasjon folk vil være en del av. Når ledere investerer i relasjoner, dialog og kultur, styrker de ikke bare helsen og trivselen til medarbeiderne, men også virksomhetens resultater.
Referanser:
- Idébanken. Den viktige samtalen - dialog om fravær og nærvær kan gi stor effekt. Idébanken. https://www.idebanken.org/innsikt/artikler/den-viktige-samtalen
- Neuber, L. Englitz, C., Schulte, N., Forthmann, B., & Holling, H. (2021). How work engagement relates to performance and absenteeism: A meta-analysis, European Journal of Work and Organizational Psychology, 31(2), pp. 292–315. https://doi.org/10.1080/1359432x.2021.1953989.
- Petterson, I. (2021, June 1). Hvordan forebygge sykefravær? Azets. https://www.azets.no/blogg/hvordan-forebygge-sykefravar/
- Ryan, R. M. & Deci, E. L. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55(1), 68-78. https://doi.org/10.1037/0003-066X.55.1.68
- Schaufeli, W.B., Bakker, A.B., & Van Rhenen, W. (2009) How changes in job demands and 30 resources predict burnout, work engagement, and sickness absenteeism, Journal of Organizational Behavior, 30(7), 893–917. https://doi.org/10.1002/job.595.
- Shiri, R., Mattila-Holappa, P., Kauppi, M., Aalto, V., Oksanen, T., & Ervasti, J. (2023). How does lowering psychosocial risks influence sickness absence? A prospective cohort study analyzed as a quasi-experiment. European Journal of Public Health, 34(1), 136–142. https://doi.org/10.1093/eurpub/ckad211
Bli kjent med Motivati
Ønsker du å forbedre oppfølgingen med dine medarbeidere?
Motivati er verktøyet som gir deg innsikt i hva hver ansatt trenger for å trives og prestere på jobb. Ved hjelp av Motivasjonsanalysen™ i forberedelse til medarbeidersamtalen og andre nyttige kartlegginger.
Avtal demo
Meld deg på nyhetsbrev
Vi deler oppdateringer og fagartikler innen lederskap, motivasjon og kompetanse en til to ganger i måneden.