Artikkel
Skrevet av Elisabeth Lycke Grønner

Hvordan skape høy motivasjon på jobb: Få engasjerte og produktive ansatte

Last ned guide

Hva er motivasjon?

Motivasjon er den drivkraften som får ansatte til å yte sitt beste og være engasjerte på jobb. Dette engasjementet kan komme fra ulike kilder. Indre motivasjon oppstår når arbeidet i seg selv er givende – for eksempel når ansatte opplever mestring, kreativitet eller personlig vekst. På den andre siden har vi ytre motivasjon, som er knyttet til eksterne belønninger som lønn, anerkjennelse eller muligheten for forfremmelse. I tillegg finnes det en form for motivasjon kalt prososial motivasjon, som handler om å gjøre en forskjell for andre. Mange ansatte motiveres av å jobbe med noe meningsfullt som har en positiv innvirkning på kolleger, kunder eller samfunnet som helhet. Det er derfor viktig for ledere å forstå hva som påvirker motivasjonen på jobb for hver enkelt ansatt.

Hvorfor er høy motivasjon på jobb viktig?

For ledere er motivasjon et sentralt verktøy for å skape en produktiv og engasjert arbeidsstyrke. Motivasjon på jobb er ikke bare en luksus; det er en nødvendighet for å sikre at bedriften når sine mål. Når ansatte er motiverte, øker både kvaliteten på arbeidet og produktiviteten. De er mer kreative, løsningsorienterte og villige til å samarbeide. Dette kan føre til økt innovasjon og en positiv arbeidskultur. Ansatte som føler høy grad av indre motivasjon, er ofte mer utholdende, noe som reduserer fravær og turnover. Dette sparer bedriften for tid og ressurser knyttet til rekruttering og opplæring.

Videre viser forskning at motiverte ansatte har større jobbtilfredshet, noe som også påvirker bedriftens omdømme. I en verden hvor konkurransen om talentene er stor, er en sterk bedriftskultur og motiverte ansatte en viktig del av det å være en attraktiv arbeidsgiver.

Utfordringene med motivasjon

Selv om motivasjon er avgjørende, er det flere utfordringer som kan hindre ledere i å lykkes med å motivere sine ansatte.

Individuelle forskjeller og behov

En av de største utfordringene er at motivasjon er høyst individuelt. Det som motiverer én ansatt, kan være helt forskjellig fra det som motiverer en annen. Noen ansatte er primært drevet av ytre motivasjon, som økonomiske belønninger, mens andre søker mer indre motivasjon, som følelsen av personlig utvikling. Dette gjør det utfordrende for ledere å finne en strategi som passer for alle. Derfor er det viktig at ledere tar seg tid til å forstå hver enkelt ansatts spesifikke motivasjonsdrivere.

Begrensninger i lederens evne til å motivere

Ledere kan ikke direkte motivere ansatte; de kan kun legge til rette for at ansatte selv kan finne sin motivasjon. Dette innebærer å forstå og møte hver enkelt ansatts behov og mål, samt å skape et miljø som støtter selvutvikling og læring.

Organisatoriske begrensninger

Mange bedrifter er ikke organiserte på en måte som tillater ansatte å delta i utforsking, eksperimentering og læring, som er essensielle for motivasjon. Fokus på resultatorienterte mål istedenfor utviklingsorienterte kan motarbeide ansattes muligheter for selvutvikling.

Motivasjonen er situasjonsavhengig

Motivasjon påvirkes av en rekke faktorer, både internt i bedriften og utenfor, og kan endre seg over tid. Dette kan inkludere alt fra arbeidsmiljø og arbeidsoppgaver til personlige ambisjoner og livssituasjon. Det å ha oversikt over alle disse faktorene, og vite hvordan de påvirker den enkelte, kan være utfordrende for en leder.

Hygienefaktorer - lønn, trygghet og relasjoner

Ledere må sikre at grunnleggende "hygienefaktorer" som lønn, trygghet og gode relasjoner er på plass. En hygienefaktor fører ikke direkte til høyere motivasjon, men kan ha en negativ innvirkning på motivasjonen hvis den er fraværende eller lite tilfredsstillende. Hygienefaktorer er essensielle for å skape et grunnlag av trivsel i arbeidsmiljøet, men for å virkelig engasjere ansatte må man også fokusere på motivasjonsfaktorene.

Manglende innsikt i ansattes motivasjon

En annen vanlig utfordring er at ansatte selv ofte ikke er helt bevisste på hva som motiverer dem, eller de er ikke komfortable med å uttrykke det. Ledere må derfor være proaktive i å stille spørsmål og grave dypere for å forstå de underliggende faktorene som driver hver enkelt medarbeider. Det kan være lurt å ha en kultur hvor åpne samtaler om trivsel og motivasjon er en naturlig del av arbeidsmiljøet.

Hvordan kan du øke ansatte sin motivasjon?

Å fremme motivasjon på jobb krever en bevisst innsats fra ledere. Her er noen sentrale områder der du kan gjøre en forskjell:

Gi rom for autonomi

Autonomi, eller friheten til å ta egne beslutninger innenfor sitt ansvarsområde, er en sterk kilde til indre motivasjon. Når ansatte får muligheten til å styre sin egen arbeidshverdag, føler de mer eierskap til oppgavene og opplever større mestring. Ledere bør derfor være opptatt av å skape en arbeidskultur som tillater fleksibilitet, der ansatte får tillit til å løse oppgaver på sin egen måte. Dette kan innebære alt fra å gi mer ansvar til å la ansatte velge hvordan de skal strukturere arbeidsdagen sin.

Tilby regelmessig og god tilbakemelding

Tilbakemelding er en annen nøkkel til høy jobbmotivasjon. Ansatte trenger tilbakemeldinger for å vite om de er på riktig spor, men det må gjøres på en konstruktiv og støttende måte. HR bør oppmuntre ledere til å ha jevnlige samtaler med sine ansatte, hvor de ikke bare gir tilbakemelding, men også lytter til den ansatte. Dette styrker relasjonen mellom leder og ansatt, samtidig som det gir mulighet for kontinuerlig forbedring og læring.

Styrk relasjonen mellom leder og ansatt

Relasjonen mellom leder og ansatt spiller en stor rolle i motivasjonen. Ansatte som føler seg sett og hørt av lederen, er mer tilbøyelige til å vise engasjement. Det er viktig for ledere å investere tid i å bygge tillitsfulle relasjoner. Dette innebærer ikke bare å ha formelle medarbeidersamtaler, men også å være tilgjengelig for daglige interaksjoner. Prososial motivasjon kan også styrkes ved å gjøre det klart hvordan teamets innsats bidrar til noe større – enten det er organisasjonens suksess eller samfunnsnyttige prosjekter.

Skap muligheter for kompetanseutvikling

Mange ansatte er motivert av ønsket om å utvikle seg selv og lære nye ting. Å legge til rette for kompetanseutvikling, enten gjennom formelle kurs eller gjennom utfordrende arbeidsoppgaver, kan øke både indre motivasjon og jobbtilfredshet. HR-ledere bør sørge for at ansatte har tilgang til ressurser som støtter deres læring og vekst, og at dette blir sett på som en investering i fremtiden til både den ansatte og bedriften.

Anerkjennelse og belønning

Selv om indre motivasjon er viktig, bør ikke de ytre faktorene ignoreres. Ytre motivasjon, som lønn, bonuser eller andre fordeler, spiller også en rolle i å opprettholde engasjement. Anerkjennelse trenger ikke være begrenset til årlige prestasjonsvurderinger; små, daglige anerkjennelser kan ha stor innvirkning. Dette kan være så enkelt som å si takk eller gi ros for en godt utført oppgave.

Motivasjonsanalysen™ - God innsikt gir gode beslutninger

«På deg selv kjenner du ingen», er et godt utgangspunkt for å forstå nytteverdien av en god medarbeidersamtale.  Du kan ikke gjette hva den andre tenker, og du kan heller ikke pålegge den andre å være åpen eller motivert. Det betyr at du er avhengig av at den ansatte gir deg innsikt og forståelse for sin oppfatning av arbeidssituasjonen, slik at det blir lettere for deg å legge forholdene til rette for motivasjon og gode leveranser i tråd med virksomhetens mål og mening.

Motivasjonsanalysen™ er et nyttig verktøy til å få innsikt i hva som motiverer hver enkelt ansatt og hva de trenger for å trives og prestere godt på jobb. Den tar utgangspunkt i åtte sentrale drivere for jobbmotivasjon, og er resultatet av en undersøkelse den ansatte har svart på i forkant av medarbeidersamtalen:

  1. Arbeidsinnhold –meningsfylt, interessant og utfordrende
  2. Ansvar og autonomi – ansvar og frihet til å bestemme selv
  3. Tilbakemeldinger – ærlige og konstruktive
  4. Forhold til leder – god relasjon og støtte fra leder
  5. Kompetanseutvikling – mulighet til å utvikle kompetansen
  6. Kollegial støtte – inkludert og får støtte, faglig og sosialt
  7. Samarbeid i organisasjonen – godt samarbeid på tvers av organisasjonen
  8. Mestring – lykkes og mestrer arbeidsoppgavene

Motivasjonsanalysen™ er ment til å finne ut om det er noe som hemmer medarbeiderens motivasjon og engasjement, og om det er områder som kan forbedres, slik at mulighetene for gode resultater øker. Dette gir deg som leder en unik innsikt i hver ansatt sin arbeidssituasjon, og du kan gå i samtale og spørre om det som er relevant for den enkelte.

Fornøyde medarbeidere lønner seg

Å forstå og påvirke motivasjon på jobb er en kompleks, men helt essensiell oppgave for ledere. Ved å fokusere på både indre, ytre og prososial motivasjon, kan dere skape et miljø hvor ansatte føler seg engasjerte, verdsatt, og inspirert til å yte sitt beste. Ledere som lykkes med å bygge en slik kultur, vil se både økt trivsel, lavere turnover og en positiv effekt på bedriftens resultater. Å investere tid og ressurser i å forstå hva som motiverer hver enkelt an

Bli kjent med Motivati

Ønsker du å forbedre oppfølgingen med dine medarbeidere?

Motivati er verktøyet som gir deg innsikt i hva hver ansatt trenger for å trives og prestere på jobb. Ved hjelp av Motivasjonsanalysen™ i forberedelse til medarbeidersamtalen og andre nyttige kartlegginger.

Avtal demo

Aktuelt

Motivati-metoden har blitt forsket på med overbevisende resultat
Motivati-metoden har blitt forsket på med overbevisende resultat
Inventas – verktøyet trigger samtaler som aldri ellers ville ha dukket opp
Inventas – verktøyet trigger samtaler som aldri ellers ville ha dukket opp
Norengros har tatt medarbeidersamtalen til et nytt nivå
Norengros har tatt medarbeidersamtalen til et nytt nivå
Mannheimer om utfordringer knyttet til endring og vekst
Mannheimer om utfordringer knyttet til endring og vekst
SuperOffice snudde medarbeidersamtalen fra pliktløp til suksess!
SuperOffice snudde medarbeidersamtalen fra pliktløp til suksess!
 Osterøy Kommune tar den enkeltes motivasjon på alvor
Osterøy Kommune tar den enkeltes motivasjon på alvor
Apility: -Nå sparer jeg tid og blir bedre kjent med hver eneste medarbeider
Apility: -Nå sparer jeg tid og blir bedre kjent med hver eneste medarbeider
Guide: Onboarding av nyansatte
Guide: Onboarding av nyansatte
Guide: Kompetanseutvikling i virksomheten
Guide: Kompetanseutvikling i virksomheten
E-bok: Skap arenaer for godt lederskap
E-bok: Skap arenaer for godt lederskap
Guide: Anonyme undersøkelser - sjekkliste og anbefalinger
Guide: Anonyme undersøkelser - sjekkliste og anbefalinger
Hvordan lede Generasjon Z?
Hvordan lede Generasjon Z?
Den nødvendige samtalen = 'den vanskelige samtalen 2.0'
Den nødvendige samtalen = 'den vanskelige samtalen 2.0'
Medarbeiderundersøkelser - obs, obs!
Medarbeiderundersøkelser - obs, obs!
Tillitsbasert ledelse – en nøkkelfaktor for fremtidsrettede arbeidsgivere
Tillitsbasert ledelse – en nøkkelfaktor for fremtidsrettede arbeidsgivere
Hvordan skape mening på jobb? – tips til ledere og medarbeidere
Hvordan skape mening på jobb? – tips til ledere og medarbeidere
‘Den vanskelige samtalen’
‘Den vanskelige samtalen’
Mangfald med meining?
Mangfald med meining?
Hva er en god tilbakemelding?
Hva er en god tilbakemelding?
Psykologisk trygghet på arbeidsplassen
Psykologisk trygghet på arbeidsplassen
Gi rom for selvutviklet kompetanse!
Gi rom for selvutviklet kompetanse!
Lei av jobben? Få tips til hvordan motivere seg selv!
Lei av jobben? Få tips til hvordan motivere seg selv!
Slik gjennomfører du en effektiv oppfølgingssamtale
Slik gjennomfører du en effektiv oppfølgingssamtale
Skap et godt psykososialt arbeidsmiljø
Skap et godt psykososialt arbeidsmiljø
10 tips til et godt arbeidsmiljø
10 tips til et godt arbeidsmiljø
Hvordan kan du unngå lønnsspiralen?
Hvordan kan du unngå lønnsspiralen?
Hvilken undersøkelse for trivsel og arbeidsmiljø skal du bruke?
Hvilken undersøkelse for trivsel og arbeidsmiljø skal du bruke?
Medarbeidersamtalen: Å skape verdi gjennom dialog
Medarbeidersamtalen: Å skape verdi gjennom dialog
Er du bevisst på hvordan du gir tilbakemeldinger på arbeidsplassen?
Er du bevisst på hvordan du gir tilbakemeldinger på arbeidsplassen?
Nysgjerrig dialog: Enkelt og godt nok i medarbeidersamtalen?
Nysgjerrig dialog: Enkelt og godt nok i medarbeidersamtalen?
Relasjonsledelse – det moderne arbeidsliv
Relasjonsledelse – det moderne arbeidsliv
Passiv ledelse – verre enn man skulle tro?
Passiv ledelse – verre enn man skulle tro?
Selvledelse i krevende tider
Selvledelse i krevende tider
Oppnå suksess med menneskeorientert endringsledelse
Oppnå suksess med menneskeorientert endringsledelse
Livsfaser og motivasjon – ikke skjær alle over en kam!
Livsfaser og motivasjon – ikke skjær alle over en kam!
Forebygg sykefravær med støttende ledelse
Forebygg sykefravær med støttende ledelse
Er medarbeidersamtalen lovpålagt?
Er medarbeidersamtalen lovpålagt?
Mal for medarbeidersamtalen
Mal for medarbeidersamtalen
Vi ønsker oss alle gode prestasjoner
Vi ønsker oss alle gode prestasjoner
Mangel på tid kan være årsak til dårlige prestasjoner
Mangel på tid kan være årsak til dårlige prestasjoner
Evalueringsfellen i medarbeidersamtalen
Evalueringsfellen i medarbeidersamtalen
Lønn. En lettvint utvei?
Lønn. En lettvint utvei?
Når onboarding av nyansatte ikke går som forventet
Når onboarding av nyansatte ikke går som forventet
Hvordan beholde dine ansatte?
Hvordan beholde dine ansatte?
Er anonyme undersøkelser alltid beste løsning?
Er anonyme undersøkelser alltid beste løsning?
Personvern og medarbeidersamtaler?
Personvern og medarbeidersamtaler?
Skap en god dialog på arbeidsplassen
Skap en god dialog på arbeidsplassen
Misliker du medarbeidersamtalen? Her er metoden som faktisk fungerer!
Misliker du medarbeidersamtalen? Her er metoden som faktisk fungerer!
Hvorfor ha medarbeidersamtale i små virksomheter?
Hvorfor ha medarbeidersamtale i små virksomheter?
Blir alle sett og anerkjent på arbeidsplassen?
Blir alle sett og anerkjent på arbeidsplassen?
Medarbeidersamtalen er viktigere enn noen gang
Medarbeidersamtalen er viktigere enn noen gang
Medarbeidersamtale – er det noe vits?
Medarbeidersamtale – er det noe vits?
På tide å bytte ut de tradisjonelle skjemaene for medarbeidersamtalen?
På tide å bytte ut de tradisjonelle skjemaene for medarbeidersamtalen?
Medarbeidersamtalen: Tips til ansatte
Medarbeidersamtalen: Tips til ansatte
Medarbeidersamtalen: Tips fra medarbeider til leder
Medarbeidersamtalen: Tips fra medarbeider til leder

Meld deg på nyhetsbrev

Ønsker du å melde deg på vårt nyhetsbrev? Fyll ut skjema.

Vi deler oppdateringer og fagartikler innen lederskap, motivasjon og kompetanse en til to ganger i måneden.

Last ned guide