Samfunnet er i stadig endring, og synet på hva som regnes som kritisk kompetanse for medarbeidere og ledere likeså. Det betyr at vi må finne dynamiske måter å utvikle kompetansen i tråd med bedriftens overordnede mål, og slutte å bruke tid på svære matriser med utdatert informasjon.
HR-undersøkelsen 2021 i regi av EY og HR Norge, viser at hele 94 % av virksomhetene som deltok, forventer at kompetanseutviklingen vil skje på arbeidsplassen. Det betyr neppe at bedriften skal invitere til en rekke interne kurs, men heller at det meste vil skje gjennom samhandling, jobbrotasjon og at hver ansatt tar et aktivt ansvar for å «følge med i tiden» via ulike nettkilder, webinarer, etc. Da er vi over i en kontinuerlig kompetanseutvikling hvor mye skjer på individnivå, og hvor man ikke for eksempel lenger kan jobbe ut fra felles kompetansebehov for stillingsgrupper.
Denne formen for utvikling gir god mening sett ut fra kunnskapen om at de viktigste behovene våre er å få utvikle og anvende kompetanse, få jobbe autonomt og oppleve tilhørighet. Da blir vi indre motiverte, opplever psykologisk vekst og velvære. Forenes dette med virksomhetens overordnede mål, har vi fått et godt utgangspunkt til å nå målene.
Den høye endringstakten påvirker altså hvordan vi lærer og får nye kunnskaper, og vi er i tillegg avhengig av den enkeltes motivasjon for å få anvendt og utviklet kompetansen. Motivasjonen forløses best gjennom god dialog som har som mål å forene den ansatte og virksomhetens ønsker og behov best mulig, for så å bli enige om veien videre.
